Tolatás

Egy lejtős helyen leparkolva a motort az elindulás bizony tud gondot okozni. Kivéve, ha ismered az energiatakarékos “tolatás” technikáját.

A nyeregben ülve sokszor képtelenek vagyunk “hátratipegve” elvégezni a tolatás manőverét. Ilyenkor vagy leszállunk és az egyensúlyra figyelve nekifeszülünk, vagy segítségül hívjuk az energia megmaradás nevű fizikai jelenséget, a következő módon:

erősen megfogod az első féket, majd amennyi fizikai erőt csak ki tudsz fejteni, annyival megnyomod lefelé a kormányt. Amint érzed, hogy elérted a teljes összenyomódást, elengeded a féket és csak lazán fogod a kormányt, hagyod, hogy a kirugózó futómű szó szerint hátralökje a motorkerékpárt. Csak arra figyelj, hogy tartsd egyensúlyban! Amikor véget ért a röpke tolatás, ismételj annyiszor, ameddig ki nem jutsz a parkolóhelyről.

Először érdemes sík úton gyakorolni – de az egész nagyon könnyű, garantáltan menni fog mindenkinek. Persze minél puhább a motor első felfüggesztése, annál könnyebb – de minden motoron működik

  » Motorozási technikák | Címke , , , | | Közzétéve

Vélemény, hozzászólás?

« »